Tweede kans en twee gezichten

10 december 2020 0 Door Mireille

Soms heb je ineens, vanuit het niets, hele bijzondere gesprekken. Zomaar op straat. Ik zou net mijn huis in toen een oudere buurvrouw, uit het hofje achter mij, me aansprak. Ze vroeg me of het klopte dat ik ruzie had met de buurman (verhaal van de peren). Nou is dat voor mij al lang geleden en ben ik daar totaal niet meer mee bezig. Het laatste nieuws dat ik had is dat zijn vriendin hem het huis uitgezet had. Dus wat mij betreft gesloten boek.

Buurvrouw moest lachen, hij was binnen een week alweer terug. Ze vond het stoer van me dat ik tegengas durfde te geven, dat ik niet bang voor hem was. De meeste mensen zijn bang voor hem zei ze. Ze vroeg of ik van zijn achtergrond wist, die ken ik. Iets met een gevangenis en nare dingen. Maar wat ik direct tegen haar zei. Hij heeft zijn straf gehad en moet een tweede kans krijgen. Hoe erg het ook is wat iemand gedaan heeft, als de straf is uitgezeten dan is het klaar. Zo werkt het nou eenmaal. Als we mensen altijd buiten blijven sluiten, dan heeft ons strafsysteem geen zin. Dan kun je niet leren van je fouten, dan kun je beter iedereen voorgoed opsluiten bij elke overtreding of elk misdrijf.

De buurvrouw complimenteerde me, vond het mooi dat ik er zo in sta. Ik zei haar wel dat als ik ooit iets zou merken van een herhaling dat ik dan een heel ander mens ben. Dan ben ik een pitbull die hem hard aanvalt. Ik zal ook de politie bellen, maar hij mag het ook wel even voelen (en dat lucht bij mij vast ook wel op).

Zo hoorde ik vandaag ook van mijn studiebegeleider dat ik twee gezichten kan hebben. De zachte kant, maar ook een zelfverzekerde harde kant. Dat klopt wel. Als mijn rechtvaardigheidsgevoel wordt aangetast dan kan ik bikkelhard zijn, maar ook als iets me raakt en ik dat niet wil tonen, dan kan ik heel hard overkomen. Ik bescherm me dan met een soort schild/masker, om maar niet mijn kwetsbaarheid te tonen. Knap dat ze dat zag en mooi dat ze me dat teruggeeft. Daar kan ik wat mee, want ik hoor vaker dat ik heel zelfverzekerd over kom, terwijl ik me vaak ook best onzeker voel.

De twee gezichten…ik weet wel welke ik meer wil laten zien…