Rijbewijs afnemen en juridisch advies

13 januari 2020 0 Door Mireille

Vanmorgen reden we na onze taxirit van Sneek af door Bolsward heen naar onze standplaats. Aan het begin van Bolsward zat er een auto achter ons die moest wachten op ons toen we fietsers van rechts voorrang gaven. Daarna is hij ons achtervolgd tot het parkeerterrein in het centrum. Wij waren aan het uitloggen toen de man naast onze taxi kwam staan (we hadden niets van de achtervolging gemerkt, daar kwamen we toen pas achter). Ik vond het een beetje raar, maar de chauffeur deed het raam naar beneden en vroeg of we konden helpen. De man beaamde dit en vroeg waarom we die fietsers van rechts voorrang hadden gegeven, was dat verplicht? Hij kwam nogal verward over en bleef oprecht praten over het niet weten, dat hij het vaker opgemerkt had en dacht het nu maar eens te vragen aan een taxichauffeur (die zou er vast meer van weten). Ik was verbaasd, hoe kan zo iemand een rijbewijs hebben en mogen rijden. Ja, hij is 76, maar ook dan moet je de regels kennen, ook als die veranderd zijn nadat je het geleerd hebt. Ik wist niet wat hiermee aan te moeten, uiteraard hebben we de man gezegd dat dit inderdaad moet, maar ik zou het liefst ergens een meldpunt inlichten over deze man. Je zal hem maar als fietser tegenkomen…

Daarnaast heb ik vandaag juridisch advies ingewonnen omtrent het ‘conflict’ met de gemeente. Er is grote onduidelijkheid in de wet wat betreft de definitie van binnen 8 weken en daardoor weet eigenlijk niemand wat nu te doen. Ik heb vandaag meer dan een uur aan de lijn gehangen met Het Juridisch Loket en ook zij weten eigenlijk niet wat te doen en hebben me aangeraden een bestuursrechtadvocaat om hulp te vragen. Hier zijn gratis inloopspreekuren voor en daar heb ik me nu maar voor aangemeld (ook zoiets raars je aan moeten melden voor een inloopspreekuur). Hoewel ik het gedoe meer dan zat ben en ik heel graag gewoon een uitspraak van de gemeente wil, merk ik ook dat ik van dit gedoe veel leer. Ik leer op juridisch gebied, leer doorzetten, hulp vragen, vertrouwen in mijzelf hebben en mijn rechtvaardigheidsgevoel nog meer te koesteren. Hoe lastig dit gevoel soms ook is en hoezeer het me soms in de weg kan zitten, het is zo’n mooi deel van mij, zo waardevol en bijzonder. Als iedereen dit gevoel had, dan zou dat de wereld volgens mij een stuk mooier maken!