Mijn eerste les(sen)

15 mei 2020 0 Door Mireille

Gisteren mocht ik na 8 weken weer aan de slag als stagiaire in het basisonderwijs. De dag ervoor had ik doorgekregen wat er op het programma stond en mocht ik zelf kiezen wat ik wilde geven. Ik koos voor de rekenles voor alle groepen. Die heb ik die avond nog in elkaar gezet en zo ging ik vol goede moed en met best wel wat spanning de ochtend erna op weg naar de school.

Toen ik eenmaal begonnen was aan de les waren de zenuwen verdwenen. Uiteraard liep het niet helemaal zoals gepland en was het nog wat onwennig, maar voor een eerste les na al die tijd was het zeker niet slecht en biedt het perspectief.

Het leuke was dat ik daarna nogmaals voor de leeuwen geworpen werd. De juf had bedacht dat ik als biologiedocent ook de les natuur kon geven. In iets van 5 minuten heb ik me ingelezen en ben ik maar aan de slag gegaan. Ze heeft me natuurlijk niet echt voor de leeuwen gegooid, ik kreeg gewoon de keus, maar ik greep de kans zeker aan. En ben losgegaan. Ik vond het heel leuk om er zo los in te gaan en maar te zien wat er zou gebeuren. Het onderwerp was wel spannend, voortplanting. In het middelbare onderwijs vond ik dat altijd erg leuk, maar bereidde ik me erg voor op het gegiebel en alle ophef die er altijd omheen is. Dat lukte me nu natuurlijk niet en ik merkte dat ook bij deze jonge kinderen het een beladen onderwerp is. Toch ging het best goed, wel met rumoer, maar dat mag af en toe best wel van me, zolang het over het onderwerp gaat.

Aan het eind heb ik nog meegedaan met de kinderen met handvaardigheid…

Al met al was het een dag waar ik positief op terugkijk, het is een mooi begin. Toch is het spannend, omdat de tijd zo kort is geworden, maar we hebben een oplossing gevonden. Ik had nog heel veel uren bij de post over, die had ik al opgenomen door juni vrij te nemen, en die vrijgekomen uren mag ik stage komen lopen, tussen de taxiritten door. Daar ben ik heel blij mee en geeft me extra hoop en vertrouwen.