Ik snap het niet

18 maart 2019 0 Door Mireille

Vanmorgen weer lekker gewerkt op de taxi en daarna direct doorgegaan naar de sportschool (ik begin de smaak te pakken te krijgen). Eenmaal weer thuis zie ik dat er slecht nieuws is, er is geschoten in een tram in Utrecht. Het raakt me, wat bezielt iemand zoiets te doen? Ik weet dat mensen in/uit hun emoties rare dingen kunnen doen, maar dit is voor mij niet te vatten.

Wraak nemen kan ik nog net begrijpen, als iemand je iets aangedaan heeft dan kan ik me voorstellen dat je iemand terug wilt pakken en al zou ik het niet kunnen, ik snap ook dat mensen daar ver in kunnen gaan. Wel als het gericht is op specifieke personen. Uit verdriet kun je ook gekke dingen doen, of uit wanhoop, maar toch niet naar wildvreemden? Hoe zit dat? Hoe kun je opluchting vinden in anderen die je niet kent iets aandoen?

Als ik boos zou zijn dan zou ik dat uiten naar de desbetreffende persoon. Als een groep mensen mij onrecht aandoet dan zou ik tegen die groep maatregelen nemen. Natuurlijk weten we nog geen motief, maar vanuit eerdere aanslagen en dergelijke weten we dat mensen bijvoorbeeld boos zijn op de samenleving. Ja, daar zijn we allemaal onderdeel van, maar de slachtoffers hoeven er toch niets mee te maken te hebben gehad? Misschien hebben ze altijd wel tegen de huidige orde gestemd, waren ze juist de ‘goeden’. Het houdt me bezig, ik wil zo graag alles snappen, maar ik kan hier niet bij…