Haptotherapie en zorgverzekering

Al sinds na de zomervakantie volg ik weer haptotherapie. Mijn doel: beter in contact komen met mijzelf en anderen. Mijn eerste reden was het idee dat ik zo misschien beter open kwam te staan voor een relatie, want blijkbaar lukt er ergens iets niet. En in plaats van het op anderen af te schuiven of op de wereld, kan ik beter met mijzelf aan de slag gaan.

Haptotherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen en wordt hooguit via de aanvullende verzekering vergoed en dan nog maar deels. Mijn aanvullende verzekering dit jaar vergoedde het niet, dus kostte me dat een hoop geld. Maar dat heb ik ervoor over, ik wil groeien! Maandag had ik weer een afspraak en we waren allebei, de therapeut en ik, erg verbaasd over hoe snel ik groei. Ik schreef het laatst al, maar de bevestiging vanuit haar was heel fijn. Ze vroeg zelfs of ik nog wel verder wilde, omdat ik al heel goed in contact kon blijven met anderen. Toch wil ik heel graag door, want juist nu ik zulke sprongen maak wil ik dat niet opgeven. Daarom heb ik ook een nieuwe zorgverzekering afgesloten, die wel een deel van de kosten vergoedt. Samen met de therapeute heb ik een nieuw doel gesteld, nog meer in contact komen met mijzelf en ook de rafelrandjes opzoeken. Ik ben al lange tijd niet meer bezig geweest met de pijnlijke dingen uit mijn verleden, maar ik merk soms wel dat ze er nog zijn en ik er last van heb. Graag wil ik met haar hier verder naar kijken, zodat ik er nog minder last van ga krijgen. Zeker de afgelopen week/weken merk ik dat dingen me hard raken en ik hoop dat door ‘oude’ dingen aan te pakken ook de ‘nieuwe’ dingen minder pijn gaan doen. Of dat ik een betere manier vind ermee om te gaan.

Dit is de tijd van het jaar om naar je zorgverzekering te kijken. Ik hoor van veel mensen dat ze al jaren bij dezelfde aanbieder zitten of dat ze een extra aanvullend pakket genomen hebben, want je weet maar nooit. Als ik dan vraag wat ze daaruit denken te halen hoor ik vooral angst voor een opname in het ziekenhuis, meer medicijnen etc. Allemaal zaken die onder de basisverzekering vallen. Hooguit krijg je eigen bijdrages voor medicijnen uit een aanvullende verzekering, maar standaard zorg krijg je vanuit de basisverzekering. Alleen als je fysio, alternatieve geneeswijzen, anticonceptie en nog een aantal andere dingen wilt heb je iets aan een aanvullende verzekering. (Ga alsjeblieft ook niet voor een bril je aanvullend verzekeren, dat kan écht niet uit!) En dan nog is de duurste niet per se de beste. Ik ga nu 20 euro per maand betalen voor de aanvullende verzekering, dat komt neer op 240 euro voor een jaar. Daarvoor krijg ik 400 euro terug voor alternatieve geneeswijzen en 18 fysiobehandelingen. Dat is dus ‘winst’ voor mij. Als ik een stap groter ga kost het me ongeveer het dubbele, 480 euro en krijg ik 600 euro vergoed aan alternatieve zorg. Relatief gezien dus 40 euro minder ‘winst’. Wel krijg ik dan 32 fysiobehandelingen, maar ik heb er dit jaar maar 9 gebruikt, dus dat heb ik helemaal niet nodig. Ook weet ik niet zeker hoeveel haptotherapie ik nog nodig ga hebben, dus ga ik voor de verzekering van 20 euro per maand, goed genoeg voor mij (en mocht ik toch meer hapto nodig hebben dan betaal ik dat net als dit jaar zelf). Wel zorgde dit ervoor dat ik zou moeten overstappen, want ik ben nu bij de HEMA verzekerd, maar alternatieve zorg wordt daar niet vergoed. De verzekering was mooi goedkoop en ik krijg 10% korting op veel producten. En aangezien ik tegenover de HEMA woon kan dat voor mij wel uit. Dus baalde ik dat ik die korting kwijt raak. Maar…na wat zoekwerk is het me gelukt om mijn basisverzekering bij de HEMA te houden, inclusief de 10% korting en heb ik de aanvullende verzekering afgesloten bij een andere aanbieder. Het is even puzzelen, maar als je zo geld kunt besparen, dan doe ik dat graag.

Zo lukt het me om goed voor mijzelf te zorgen door voorlopig nog even haptotherapie te blijven volgen en goed voor mijn portemonnee met een nieuwe aanvullende verzekering. Het leven is al duur genoeg.

Geef een reactie