De ouderen van tegenwoordig

2 oktober 2020 0 Door Mireille

Ik woon in een soort van hofje. Met een grote gemeenschappelijke tuin. Aan dat hofje zit nog een hofje vast. Een hele leuke club mensen vond ik tot nu toe. Ja, tot nu toe.

Ik liep zonet met de katten naar buiten door onze prachtige tuin. We hebben in de tuin een aantal fruitbomen staan, de appelboom droeg dit jaar geen vrucht, maar de perenbomen wel.

Ik zag een buurman van het andere hofje bij de perenboom staan om de peren eraf te halen. Met een fietstas erbij om ze in te doen. Met een grijns zei ik tegen de buurman: ‘Net hofkesjonge hjer!’ Hij wist niet wat het betekende en dus legde ik uit dat het appels stelen uit de tuin van een ander is. Hij deed direct zijn tas dicht en ging er serieus op in. Dat hij toestemming had. Nou vind ik dat heel bijzonder, want de man die hier ooit beheerder was is er al lang niet meer en als ik de verhalen mocht geloven hield die alles voor zichzelf.

De buurman begon zijn stem te verheffen toen ik vroeg wie die toestemming dan gegeven had. Hij vond dat hij geen verantwoording aan mij hoefde af te leggen. Nou hoeft hij dat natuurlijk ook niet, maar als we nou allemaal een paar peren eraf halen, dan heeft iedereen er plezier van. Dat vond hij onzin, want er waren al heel veel af en dus deed hij dat ook. Dat die dingen nog niet eens in de buurt van rijp zijn interesseerde hem niets. Dat ik hem aansprak op dat hij een halve fietstas vol mee nam en dat ik dat niet sociaal vond raakte hem blijkbaar, want hij praatte steeds harder. Ook daar sprak ik hem nog op aan. Dat boze, maar volgens hem was hij niet boos. (Waarom hij vond dat hij zijn stem moest verheffen is me tot op heden nog steeds onduidelijk.) Ook kreeg ik nog voor mijn voeten geworpen dat hij hier al veel langer woonde dan ik. Alsof dat er iets mee te maken heeft. En het mooiste is, het klopt niet, want hij heeft een appartement verderop en staat daar ingeschreven, omdat hij anders minder uitkering ontvangt door het samenwonen met zijn vriendin. Dus hij woont er eigenlijk niet eens of dat is recent veranderd en dan woon ik er toch langer. Maar zoals ik al zei dat doet er helemaal niet toe.

Wat me verbaasd is dat het al de tweede bejaarde is die we betrappen. Dat mensen er een paar plukken is prima, maar waarom een tas vol of halfvol? Waarom niet gewoon dat wat je die week eet en een ander ook wat gunnen? En nee, ik voel me persoonlijk niet benadeeld, ik lust helemaal geen peer. Maar ik snap echt niet dat de jeugd van tegenwoordig altijd bekend staat als egoïstisch, maar ik dat meer bij ouderen zie dan bij de jongeren om me heen. Ik hoop dat die buurman smoort in zijn peer.

De nu lege perenboom.